Improvisatietheater - wat is dat?

Het geheim van humor is verrassing (Aristoteles)

Theatersport is internationaal. Grondlegger is de Canadees Keith Johnstone. Onder zijn leiding gingen acteurs die plankenkoorts hadden, improviseren. Hij maakte er een wedstrijd van. Improvisatie is tegenwoordig populair: op televisie, maar ook als vorm van vrij en verrassend cabaret.

Een theatersportwedstrijd
In een theatersportwedstrijd staan twee teams op het podium. Deze teams dagen elkaar uit tot het spelen een scène. Daarna bepaalt het publiek waar die scène over gaat en wie of wat de hoofdpersonen zijn. Meteen daarna, dus zonder enige voorbereiding, speelt het eerste team een kort toneelstuk of muzikale scène. Daarop is de beurt aan het andere team, dat ook suggesties van het publiek vraagt. Zo gaat het over en weer, steeds opnieuw.

Rechter, vonnis en rozen
Een jury van ‘serieuze rechters' geven op theatrale wijze punten. Maar ook het publiek mag tijdens bijzondere scènes rozen gooien om haar bewondering te laten zien voor mooie spelmomenten. Ook mag met natte sponzen naar de rechters worden gegooid bij afkeuring van uitspraken. Aan het einde van de wedstrijd is er een winnaar en geen verliezer nee, een nummer twee.

Theatersporters gaan niet geheel zonder voorbereiding het podium op; zij zijn getraind in technieken en methoden om van publiekssuggesties een mooi verhaal te maken. Spontaan, verrassend, origineel en ter plekke verzonnen. Roept u maar. U vraagt. De spelers draaien.

 

We do not stop playing because we grow old, we grow old because we stop playing! (Benjamin Franklin)

Meer over spelen?

Helemaal opgaan in wat je aan het doen bent. Vol overgave en enthousiasme; geconcentreerd en ontspannen tegelijk. Van spelen word je vrolijk en flexibel – het is zelfs smeerolie voor je brein. Lees hier het artikel in Psychologie Magazine februari 2010 - Lekker spelen, door Stuart Brown.

pdficon_large

Zelf spelen?

Heb je zin om zelf het plezier en de ontspanning van 'spelen' te ervaren? Kom een middagje spelen in de improvisatieworkshop " Spelen!" in Nijmegen op zaterdag 24 maart a.s. van 11.00-15.00 uur. Kosten: slechts 45,00 euro, inclusief thee & koffie. Meld je aan door te mailen of te bellen naar Utile Dulci T&C.